Φροντίδα και προστασία των ζώων του νησιού μας

Η «Υδραϊκή Κιβωτός» είναι μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωματείο (No. 4531) με έδρα την Ύδρα. Η δράση της στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των μελών της, των συνδρομών τους και των δωρεών των φίλων της. Το 90% των μελών της «Κιβωτού» είναι αλλοδαποί και ένα 10% είναι Έλληνες. Όλα τα προγράμματα του σωματείου επιδοτούνται οικονομικά από τις συνδρομές και δωρεές των μελών του.

Τα μέλη των σωματείων είναι εθελοντές που διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους ΔΩΡΕΑΝ! Όποτε μπορούν και όσο μπορούν.

Η «Υδραϊκή Κιβωτός» τα τελευταία 15 χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τον υπερπληθυσμό των γατών, καθώς και να βελτιώσει τη γενική εικόνα της υγείας τους. Αυτό το έχουμε επιτύχει μέσω των προγραμμάτων μας.

Δεν έχει καταφύγιο και δυστυχώς δεν υπάρχει κτηνιατρείο στο νησί. Οι ενεργοί εθελοντές είναι 4 και έχουν ήδη πολλά ζώα να φροντίσουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν δυνατότητα να αναλάβουν περισσότερα. Δεν έχουν γνώσεις κτηνιατρικής και για αυτό δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από όσα μπορείτε και εσείς.

Παρακάτω θα βρείτε γενικές πληροφόριες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα αγαπημένα μας ζώα.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΑ ΖΩΑ

Τα νεογέννητα γατάκια

Πιθανόν πολλοί από μας να βρούμε πεταμένα γατάκια σε κάδους απορριμμάτων, σε κούτες κλπ. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν σε περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση.

Τα νεογέννητα γατάκια είναι ανήμπορα, δεν μπορούν να δουν, να ακούσουν, να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους, να φάνε μόνα τους κλπ. Ζυγίζουν λίγα γραμμάρια και χωράνε στην παλάμη του χεριού μας. Εξαρτώνται απόλυτα από τη μητέρα τους και πολλές φορές αποκλειστικά από εμάς.

Κατά προσέγγιση μπορούμε να υπολογίσουμε την ηλικία τους ως εξής: Εάν εξακολουθούν να έχουν τον ομφάλιο λώρο, είναι μεταξύ 1 και 4 ημερών. Αν τα μάτια τους είναι ακόμα κλειστά, είναι μεταξύ 1 και 10 ημερών. Μετά την 10η μέρα τα μάτια τους θα πρέπει να είναι ανοικτά. Αν ανοίξετε το στόμα τους και δείτε μικρά δοντάκια, είναι περίπου 2 εβδομάδων. Εάν προσπαθούν να σταθούν όρθια, ενδεχομένως είναι 2 έως 3 εβδομάδων. Στην ηλικία των 4 εβδομάδων περίπου, μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν και αρχίζουν να παίζουν.

Χρησιμοποιούμε ένα κουτί ή καλάθι και τo τοποθετούμε σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού μας. Στρώνουμε μαλακές κουβερτούλες πριν τοποθετήσουμε τα γατάκια μέσα και τις αλλάζουμε ή πλένουμε σχεδόν καθημερινά. Όταν πλένουμε τις κουβερτούλες, βεβαιωνόμαστε ότι είναι πλήρως στεγνές πριν τις επανατοποθετήσουμε στα γατάκια. Επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο χωρίς το γάλα της μητέρας τους το οποίο τους προσφέρει τα ουσιώδη αντισώματα, θα πρέπει πάντα να πλένουμε τα χέρια μας και να διατηρούμε το χώρο τους όσο το δυνατόν καθαρότερο.

Καθώς τα πολύ μικρά γατάκια δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους, είναι πολύ σημαντικό τους κρύους μήνες του χρόνου, να τα έχουμε σε ζεστό χώρο. Μία καλή λύση είναι μία λάμπα θερμότητας, αλλά όχι πάρα πολύ κοντά στα μωρά! Βεβαιωθείτε ότι η μία πλευρά είναι σε πιο δροσερό σημείο ώστε να μπορούν να ξεφύγουν από τη ζέστη, σε περίπτωση που χρειαστεί. Εναλλακτικά μία θερμοφόρα κάτω από τα σκεπάσματά τους είναι μία καλή λύση και θα μπορέσει να τα κρατήσει ζεστά για αρκετή ώρα.

Στα νεογέννητα γατάκια δεν δίνουμε ποτέ γάλα αγελάδας. Υπάρχουν ειδικά γάλατα σε σκόνη (σε πολλά συμπεριλαμβάνεται και το μπιμπερό), που διατίθενται στα καταστήματα κατοικιδίων ζώων. 

Το γάλα το δίνουμε σε θερμοκρασία σώματος, ποτέ κρύο. Όταν πλέον έχουμε ετοιμάσει το γάλα και θέλουμε να ταΐσουμε το γατάκι, ΔΕΝ το τοποθετούμε ποτέ ανάσκελα. Πάντα όταν ταΐζουμε, έχουμε το γατάκι στα 4 ποδαράκια του και ανασηκώνοντας το κεφάλι του, ανοίγουμε το στόμα του και του δίνουμε τη θηλή από το μπιμπερό για να αρχίσει να τρώει.  

Σε ηλικία από 0 έως 1 εβδομάδας θα πρέπει να ταΐζουμε κάθε 2 ώρες και κάθε 3 ώρες από 1 έως 3 εβδομάδων. Από την 3η εβδομάδα τα γατάκια πίνουν πολύ περισσότερο σε κάθε γεύμα, άρα μειώνουμε σταδιακά και την συχνότητα των γευμάτων. Μετά την 4η εβδομάδα 4 μπουκάλια την ημέρα είναι αρκετά. Από τη στιγμή που θα μπορούν να τρέφονται και μόνα τους, έχουμε πάντα διαθέσιμο φαγητό και νερό. 

Όταν παρακάμπτουμε γεύματα ή ταΐζουμε υπερβολικά μπορεί να προκαλέσουμε διάρροια, η οποία οδηγεί σε αφυδάτωση και φυσικά είναι μοιραία για τα γατάκια. Σε περίπτωση έντονης διάρροιας συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, αν το γατάκι απορρίψει τη φιάλη ή φυσαλίδες γάλακτος βγουν από τη μύτη του, θα πρέπει να σταματήσουμε τη σίτιση. Επίσης ένα γατάκι που είναι παγωμένο, δεν θα πρέπει να ταϊστεί άμεσα γιατί το στομάχι του και το έντερό του δεν μπορούν να αφομοιώσουν την τροφή. Θα πρέπει πρώτα να επαναφέρουμε τη θερμοκρασία του και μετά να το ταΐσουμε.

Αν τα γατάκια λερωθούν μεταξύ των γευμάτων, φροντίζουμε να τα καθαρίσουμε απαλά με ένα ζεστό, υγρό σφουγγαράκι και στη συνέχεια τα στεγνώνουμε.

Ζυγίζουμε τα νεογέννητα καθημερινά και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε αν αναπτύσσονται σωστά.

Ένα νεογέννητο γατάκι δεν μπορεί να ουρήσει ή να αφοδεύσει μόνο του και γι’ αυτό απαιτείται η τόνωση της ουροδόχου κύστης και των εντέρων, μετά από κάθε τάισμα, όπως θα έκανε και η μητέρα του.

Τονώνοντας την περιοχή των γεννητικών οργάνων του ζώου, τρίβοντας απαλά με ένα χαρτομάντιλο, πετσέτα ή βαμβάκι, το γατάκι θα μπορέσει να ουρήσει μετά από κάθε γεύμα και να αφοδεύσει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Δώστε προσοχή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων, καθώς αυτά μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης της υγείας του ζώου. Κάθε παράξενο χρώμα στα ούρα ή τα κόπρανα για περισσότερο από μια ημέρα, είναι αιτία ανησυχίας και το γατάκι θα πρέπει να το δει κτηνίατρος το συντομότερο δυνατόν.

Αξίζει τον κόπο να κάνουμε προσπάθεια να σώσουμε μια ψυχούλα ανήμπορη και που χωρίς τη μαμά του, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Να είστε σίγουροι ότι με επιμονή, υπευθυνότητα και φυσικά αγάπη, μπορείτε να τα καταφέρετε.!!! Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.!!!

Βασικά σημάδια υγείας ενός ζώου, πιθανά νοσήματα και θεραπεία (γάτες και σκυλιά)

Το ζώο πρέπει να  τρώει την ξηρά τροφή με όρεξη. Εάν αρνείται να φάει ή εάν κατά τη μάσηση της ξηράς τροφής φωνάζει σαν να πονάει ή βάζει τα χέρια του στο πρόσωπο σαν να θέλει να βγάλει κάτι από το στόμα ή έχει σιελόρροια, πρέπει να ελέγξουμε την στοματική κοιλότητα. Ανοίγουμε το στόμα με τα χέρια μας και (Α) ελέγχουμε για πιθανά ξένα σώματα όπως: ψαροκόκαλα, κόκκαλα, άγανα, ξερά κλωνάρια κλπ. – εάν έχει ξένο σώμα, προσπαθούμε να το βγάλουμε. Αν δεν μπορούμε, πάμε σε κτηνίατρο. (Β) Ελέγχουμε τα δόντια και τα ούλα. Εάν εντοπίσουμε σημεία στο στόμα με γκρι χρώμα – δύσοσμα ή σιελόρροια ή απουσία δοντιών ή εμφάνιση της ρίζας των δοντιών, τότε το ζωάκι θα χρειαστεί κτηνίατρο. .
(Γ) Ελέγχουμε το χρώμα από τους βλεννογόνους. Θα πρέπει να είναι ροζ κουφετί. Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα προς κόκκινο φλογερό δηλώνει πόνο στο ζώο. Μέχρι να πάει στον κτηνίατρο, μπορεί να δοθεί καφέ άλγη στο φαγητό (plaque off σκόνη) ή να επικοινωνήσετε με κτηνίατρο.

Το τρίχωμα του ζώου πρέπει να είναι λαμπερό, καθαρό χωρίς τζίβες .Εάν η γάτα δεν περιποιείται το τρίχωμά της ,θα πρέπει να ελέγξουμε αρχικά τα δόντια και τη γλώσσα της .Εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή, επικοινωνούμε με κτηνίατρο. Κάθε μήνα βάζουμε αμπούλα για εξωπαράσιτα. Π.χ. stronghold ή advocate

Τα μάτια των ζώων εάν δακρύζουν υπερβολικά και ξαφνικά χωρίς να έχει αναπνευστικά, εάν κρατάει το μάτι μισάνοιχτο και είναι επίπονο, δοκιμάζουμε να τα πλύνουμε με φυσιολογικό ορό και βάζουμε tobrex coll κάθε 4 ώρες για 7-10 ημέρες. Εάν πονάει πολύ το μάτι, βάζουμε tetracaine hydrochloride cooper  πριν από οποιοδήποτε κολλύριο. Πάντα ενημερώνουμε τον κτηνίατρο για την εξέλιξη της θεραπείας γιατί εκτός από αντιβιοτικά κολλύρια θα χρειαστεί οφθαλμικές βιταμίνες και ενυδάτωση: vita-pos, hyabak. Εάν έχουμε μωρά γατάκια 3-4 μηνών με εξόφθαλμα μάτια και μόλυνση, βάζουμε εναλλάξ ανά 4 ώρες τα κολλύρια: Thilocof+ Tobrex coll και πάντα συνεννοούμαστε με κτηνίατρο μην τυχόν χρειαστεί κάποια παραπάνω αγωγή.

Tα ζώα που εμφανίζουν πόνο στα αυτιά, δύσοσμα εκκρίματα, έντονο κνησμό ή φαγούρα, στροφή κεφαλής θα πρέπει να παραπέμπονται σε κτηνίατρο για εξέταση με ωτοσκόπιο. Σε σκύλο θα μπορούσε να υπάρχει ξένο σώμα όπως άγανο, το οποίο μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να αφαιρέσει. Σε γάτα θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος πολύποδας, ο οποίος αφαιρείται χειρουργικά. Σε περίπτωση απλής ωτίτιδας ή και ψώρας ή μέχρι το ζωάκι να εξεταστεί από κτηνίατρο, θα ανακουφιστεί λίγο εάν μπει το κολλύριο: surolan coll/ –  5 σταγόνες μέσα σε κάθε αυτί και μασάζ της περιοχής, μια φορά την ημέρα για 10 ημέρες.

Εάν μια γάτα έχει ρινικές εκκρίσεις και πταρμό χωρίς να είναι εμβολιασμένη πιθανόν να έχει αναπνευστική λοίμωξη και θα πρέπει να δοθεί αντιβίωση vibramycin tab.100 mg με δόση 10 mg ανά κιλό ζώου, μια φορά την ημέρα για 10-20 ημέρες ανάλογα τα συμπτώματα π.χ. Σε 5 κιλά γάτα δίνουμε μισό χάπι vibramycin μια φορα την ημέρα. Για την σωστή χορήγηση του χαπιού, το τρίβουμε και το δίνουμε με μια κονσέρβα ή με μια πολυβιταμίνη τζελ όπως η calopet/ nutri plus gel. Εάν το χάπι δοθεί ολόκληρο μπορεί να προκαλέσει οισοφαγίτιδα στη γάτα. Πάντα ξεκινάμε τη θεραπεία σε συνεννόηση με έναν κτηνίατρο.

Σε περίπτωση εμετού, τηλεφωνούμε σε κτηνίατρο. Εάν το ζωάκι μας έφαγε λαίμαργα ή μια γάτα έκανε εμετό τριχόμπαλες ή πράσινα χόρτα με γαστρικά υγρά, αφαιρούμε το φαγητό και το νερό από τη διάθεση του ζώου για 4 ώρες και του δίνουμε losec caps 20 mg από φαρμακείο (γαστροπροστασία) με Δόση: μισή κάψουλα ανα 12-24 ώρες για 1-2 ημέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί και αντιεμετικό: primperan tab.10 mg με δόση: ¼ χάπι ανά γάτα εφάπαξ δόση.

Σε γάτα ή σκύλο με διάρροια κάνουμε τα παρακάτω: Α) δίνουμε ένα από τα παρακάτω αντιπαρασιτικά χάπια πχ. Milbemax , drontal, dolpaac, dosalid, panacur.

  1. B) Ταΐζουμε το ζωάκι αυστηρά ανά 12 ώρες με λίγο λιγότερο φαγητό από τη συνιστώμενη ποσότητα.

Γ) Δίνουμε προβιοτικά όπως: diarsanyl,webiotic = κτηνιατρικά ή ultralevure /lactolevure caps = φαρμακείο.

Δ) Εάν τα κόπρανα  είναι πιο υδαρή από πολτώδη με βλέννα με/όχι αίμα, θα δώσουμε το: flagyl caps 300mg από φαρμακείο. Η δόση θα συζητηθεί με τον κτηνίατρο.

Ε) Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, δίνουμε ειδική κλινική ξηρά τροφή:gastrointestinal

Μέσα σε μια εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε σταδιακή βελτίωση της σύστασης των κοπράνων.

Ειδικές περιπτώσεις

Τραυματισμού με κατάγματα, παραπέμπεται σε  κτηνίατρο

Όγκοι και εξογκώματα στο σώμα του ζώου, τα αναφέρουμε εγκαίρως σε κτηνίατρο.

Ίκτερος = κίτρινο δέρμα, ούλα, βλεννογόνοι, Παραπέμπεται σε κτηνίατρο

Σύνδρομο πολυουρία και πολυδιψία (πίνει πολύ νερό και ουρεί πολύ ) = Παραπέμπεται σε κτηνίατρο

Αποστήματα σε πόδια ή άλλα σημεία: καθαρίζουμε όσο μπορούμε το σημείο και κουρεύουμε τις τρίχες, βάζουμε betadin solution τοπικά κάθε 12 ώρες και dalacin caps 300mg (είναι το ίδιο με το zodon) από το στόμα. Πάντα μιλάμε με κτηνίατρο γιατί μπορεί να χρειαστεί χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής και ράμματα.

Αλλεργικό σοκ από μέλισσα ή κάμπια που συνοδεύεται από φαγούρα και πρήξιμο, κάνουμε άμεσα ενδομυϊκή ένεση solucortef ή solumedrol 250 mg από φαρμακείο εφάπαξ δόση.

Οτιδήποτε περίεργο και διαφορετικό κάνει το ζώο, μιλάμε με κτηνίατρο.

Ειρήνη Ρέσου,κτηνίατρος DVM