Το χρονικό ενός στεγάστρου και δύο γουρνών

Στις 3 Ιουνίου του 2015 με επιστολή της η Animal Action Greece προς τον Δήμο Ύδρας και τον Δήμαρχο Κο Κουκουδάκη επισημαίνει την αναγκαιότητα τοποθέτησης στεγάστρου στο λιμάνι για την προστασία των ιπποειδών από τις καιρικές συνθήκες και ειδικά από τον δυνατό ήλιο του καλοκαιριού, αλλά και την ανάγκη τοποθέτησης γουρνών για το πότισμά τους.

Στις 3 Ιουνίου του 2015 η «Υδραϊκή Κιβωτός» στέλνει και αυτή μία επιστολή για το ίδιο θέμα. Ακολουθεί απόσπασμα από αυτήν την επιστολή:
«Με αφορμή τα πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα παραπόνων που έχουμε δεχθεί από επισκέπτες του νησιού μας κατά καιρούς, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την ανάγκη για μόνιμο στέγαστρο προστασίας των ιπποειδών καθώς και για κατασκευή 2 ειδικών ποτιστρών για εκείνα, στο πλαίσιο της συνετής και αρμόζουσας μεταχείρισής τους.
Η έλλειψη στεγάστρου για τα ιπποειδή στο λιμάνι, είναι ένα θέμα που συχνότατα δημιουργεί πολλά παράπονα, και δικαίως, αφού τα ζώα βρίσκονται εκτεθειμένα στις όποιες καιρικές συνθήκες. Παρόλο που το θέμα έχει συζητηθεί κατά περιόδους (και κυρίως προεκλογικά), μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ζητούμενο στέγαστρο δεν θα διαφέρει και πολύ από τις τέντες των καφετεριών και είναι χρόνιο αίτημα των αγωγιατών του νησιού.
Στο γειτονικό νησί των Σπετσών καθώς και σε άλλα νησιά υπάρχουν ειδικά στέγαστρα για την προστασία των ανθρώπων αλλά και των ζώων από τον δυνατό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού.
Μία ποτίστρα – γούρνα για το πότισμα των ιπποειδών κατά την διάρκεια της ημέρας είναι σημαντική για την υγεία των ζώων. Άλλωστε πολλοί είναι οι επισκέπτες που ρωτούν εάν τα εργαζόμενα ιπποειδή έχουν πρόσβαση σε νερό κατά την διάρκεια της ημέρας.
Προτείνουμε ως σημείο κατασκευής της πρώτης ποτίστρας το σημείο όπου βρίσκεται η μονάδα της ΔΕΗ στον δρόμο προς το Αυλάκι, κάτω από τον μύλο της Σ. Λόρεν, όπου και υπάρχει παροχή νερού.
Προτείνουμε ως σημείο κατασκευής της δεύτερης ποτίστρας, το σημείο δίπλα στην περιοχή του παλιού ραντάρ ή όπου αλλού κρίνεται.
Ζητάμε την γνώμη του Κου Ανδρόνικου Τσιγκούνη, αρχιτέκτονα και δημότη Ύδρας σχετικά με αρχαιολογικούς και πολεοδομικούς νόμους για αυτές τις κατασκευές.
Ζητάμε από τον Δήμο και το Δημοτικό συμβούλιο να προβεί άμεσα σε ενέργειες για την κατασκευή και τοποθέτηση του στεγάστρου και των ποτιστρών».
Η απάντηση του Κου Τσιγκούνη ήταν άμεση! Στις 3/6/15 και ώρα 8:43 μμ λάβαμε ηλεκτρονικό μήνυμα που έλεγε:

«Κύριε Πρόεδρε της Κιβωτού,

Μόλις έλαβα το αίτημά σας προς το Δήμο Ύδρας, για το στέγαστρο και την κατασκευή των «ποτιστρών» και σας δηλώνω ότι θα σας προσφέρω τις όποιες γνώσεις και την εμπειρία μου για την υλοποίηση αυτών των απαραίτητων έργων.

Με εκτίμηση,

Ανδρόνικος Τσιγκούνης»

Στις 17/8/15 στείλαμε αίτημα προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ύδρας μαζί με τοπογραφικό διάγραμμα – μελέτη από τον κ. Ανδρόνικο Τσιγκούνη και τους συνεργάτες του. Η μελέτη προσφέρθηκε δωρεάν.
Στις 20/8/15 στείλαμε επιστολή προς Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (Animal Action Greece) με Κοινοποίηση: στον Δήμαρχο Ύδρας, κ. Γιώργο Κουκουδάκη
Πρόεδρο Δημοτικού συμβουλίου, κ. Αριστοτέλη Καλύβα, κ. Ανδρόνικο Τσιγκούνη, Αρχιτέκτονα, κ. Παναγιώτη Ράππα, Δημοτικό σύμβουλο, Εφημερίδα «η Φωνή της Ύδρας», Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών.
«Σχετικά με τις μέχρι τότε ενέργειες μας:
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις ενέργειες της «Υδραϊκής Κιβωτού», σχετικά με την πρόθεση τοποθέτησης στεγάστρου – σκίαστρου προστασίας των ιπποειδών στο λιμάνι του νησιού μας.
Συνημμένα, θα βρείτε τοπογραφικό διάγραμμα, καθώς και αίτημά μας προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ύδρας.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ανδρόνικο Τσιγκούνη και τους συνεργάτες του για το τοπογραφικό διάγραμμα – μελέτη και για την απλόχερη βοήθειά τους.
Επιθυμούμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Ύδρας, Γιώργο Κουκουδάκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Ράππα για τη στήριξή τους στο εν λόγω εγχείρημα».
Από τότε και μέχρι σήμερα έχουμε στείλει και άλλες επιστολές σχετικά με το στέγαστρο αλλά και τις ποτίστρες με τελευταία την επιστολή της 15/10/18:
Προς:
Δήμο Ύδρας
Δήμαρχο Ύδρας κ. Γεώργιο Κουκουδάκη
Προέδρο δημοτικού συμβουλίου κ. Αριστοτέλη Καλύβα
Δημοτικό συμβούλιο Ύδρας
Λιμενικό ταμείο Ύδρας
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 3163

Κοινοποίηση: Αnimal Αction Greece / GAWF
«Αξιότιμοι κύριοι,
Στις 14/5/18 με επιστολή μας και αριθμό πρωτοκόλλου 1370 σας ρωτούσαμε να μας απαντήσετε για τα παρακάτω:
Ζητάμε από τον Δήμο και το Δημοτικό συμβούλιο να προβεί άμεσα σε ενέργειες για την κατασκευή δύο ποτιστρών αλλά και του σκιάστρου. Σχετική επιστολή στάλθηκε στις 3/6/15 αλλά και στις 25/11/2015 με αριθμό πρωτ. 4292 και 4291.Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση στις 29/1/16 ανέβαλε τη συζήτηση για τα στέγαστρα αλλά συμφώνησε στην κατασκευή των 2 ποτιστρών. Μέχρι σήμερα 15 Οκτωβρίου 2018 οι ποτίστρες δεν έχουν κατασκευαστεί και δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση στις επιστολές μας.
Στις 20/2/17 με επιστολή μας και αριθμό πρωτοκόλλου 392, επαναφέραμε το θέμα του στεγάστρου και των ποτιστρών χωρίς να λάβουμε κάποια απάντηση.
Επίσης δεν έχουμε πάρει απάντηση στην αίτησή μας (17/8/15 Α. Πρωτ.:422) προς το Λιμενικό Ταμείο Ύδρας σχετικά με το σκίαστρο για τα ιπποειδή.
Παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε».

Στις 14/1/19 η Animal Action έστειλε επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε και σε εμάς, ρωτώντας για την πορεία των ενεργειών για την κατασκευή των δύο ποτιστρών αλλά και του σκιάστρου.

Στις 11/2/19 η Animal Action έστειλε άλλη μία επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε και σε εμάς, αναφέροντας ότι έλαβε απάντηση από τον Δήμο Ύδρας και συγκεκριμένα από τον Κο Μπελεγρή Αντιδήμαρχο και ζητούσε τα εξής έγγραφα:

  1. Αντίγραφο της υπ’ αριθμ. 89/2018 απόφασης του ΔΛΤΥ
  2. Αντίγραφο του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 367/20-6-2018 εγγράφου του ΔΛΤΥ, μαζί με τα συνημμένα σ’αυτό έγγραφα
  3. Αντίγραφο του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 544/24/8/2018 εγγράφου του ΔΛΤΥ, μαζί με τα συνημμένα σ’αυτό έγγραφα
  4. Αντίγραφο του υπ’ αριθμ. Πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΑΠΝ/ΤΒΜΑΜ/412875/295784/6690/895/2018 έγγραφο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων
  5. Αντίγραφο του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 590/18-9-18 έγγραφο του ΔΛΤΥ προς την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, με το οποίο κοινοποιείται στην υπηρεσία αυτή η θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
  6. Αντίγραφο της υπ’ αριθμ. Πρωτ. 4510 / 2018 απάντησης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
    Τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στην απαντητική επιστολή, την οποία εμείς δεν λάβαμε όπως δεν έχουμε λάβει καμία άλλη σχετικά με το στέγαστρο και τις ποτίστρες. Να πούμε όμως ότι κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων είχαμε προφορική επικοινωνία τόσο με τον Ko Δήμαρχο, τον Ko Αντιδήμαρχο αλλά και τον Δημοτικό σύμβουλο Κο Ράππα, οι οποίοι μας έλεγαν ότι γίνονται ενέργειες και σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Στις 30/7/19 η τοπική εφημερίδα «η Φωνή της Ύδρας» γράφει:

«Η τοποθέτηση σκιάστρων για τα ιπποειδή έγινε σήμερα 30 Ιουλίου στον χώρο αναμονής τους στο λιμάνι.
Πρόκειται για 4 μεγάλες ομπρέλες οι οποίες θα ανοίγουν τις ώρες που θα βρίσκονται στον χώρο τα ιπποειδή για να προσφέρουν προστασία από τον ήλιο στα ζώα και έπειτα θα κλείνουν.
Ενώ σύντομα θα τοποθετηθεί και μία ποτίστρα.
Προκειμένου να υλοποιηθεί η τοποθέτηση των σκιάστρων έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες εδώ και αρκετά χρόνια.
Ήταν ένα αίτημα του φιλοζωικού σωματείου “Η Κιβωτός της Ύδρας” για τοποθέτηση φυσικά ειδικού σκιάστρου (του οποίου τη σχετική μελέτη έχει κάνει ο Αρχιτέκτων Ανδρόνικος Τσιγκούνης), του Συλλόγου Αγωγιατών και έγινε με τη στήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και την έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων».
Εμείς από την μεριά μας, να επισημάνουμε ότι το σωματείο των αγωγιατών συστάθηκε το 2019.
Να ευχαριστήσουμε την τοπική εφημερίδα «η Φωνή της Ύδρας» για τη συμπαράστασή της σε όλα τα θέματα και για το Βήμα που μας δίνει για να ακούγεται η φωνή μας.
Ερωτήματα όμως έχουν δημιουργηθεί μετά την τοποθέτηση των ομπρελών.
Μερικά από αυτά είναι:
Γιατί τοποθετήθηκαν ομπρέλες και όχι μόνιμο στέγαστρο; Γιατί τοποθετήθηκαν μόνο 4 ομπρέλες; Πότε θα γίνει το μόνιμο στέγαστρο; Γιατί κάποιες μέρες οι ομπρέλες παραμένουν κλειστές;
Η Αρχαιολογία μετά από πρόταση του Δήμου Ύδρας δέχθηκε προσωρινά και μέχρι να περάσει από το ΚΑΣ η πρόταση για μόνιμο στέγαστρο, να τοποθετηθούν ομπρέλες οι οποίες θα καταλαμβάνουν χώρο 35 τετραγωνικών μέτρων στο λιμάνι. Οι 4 ομπρέλες που τοποθετήθηκαν είναι 3Χ3 και καταλαμβάνουν 36 τετραγωνικά. Για αυτό και δεν τοποθετήθηκαν περισσότερες.
Η πρόταση / μελέτη που αφορά όλο το λιμάνι του νησιού και συμπεριλαμβάνει και το μόνιμο στέγαστρο για τα ιπποειδή εργασίας είναι στο τελικό στάδιο όπως υποστηρίζει η αρχαιολογία. Στην τελευταία συνάντηση που είχε ο Δήμος Ύδρας μαζί τους, είπαν ότι θα στείλουν τη μελέτη αλλά μέχρι και σήμερα ο Δήμος δεν έχει λάβει κάποιο έγγραφο.
Οι ομπρέλες κόστισαν 300 ευρώ έκαστη(σύνολο 1.200 ευρώ) και το κόστος καλύφθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Ύδρας.
Οι ιδιοκτήτες των ιπποειδών ανοίγουν και κλείνουν τις ομπρέλες κατά την κρίση τους. Κατά καιρούς έχουμε δεχθεί παράπονα για το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές. Σε ερώτηση για το λόγο που γίνεται αυτό, μας απάντησαν ότι όταν φυσάει οι ομπρέλες κουνιούνται, κάνοντας θόρυβο. Αυτό φοβίζει τα ζώα και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.
Σχετικά με τις χτιστές γούρνες σε κοντινά σημεία του σημείου στάθμευσης των ζώων που έχει προτείνει η «Υδραϊκή Κιβωτός» στις επιστολές, ο Κος Μπελεγρής Αντιδήμαρχος μας είπε ότι έχει γίνει αίτημα προς τις Τεχνικές Υπηρεσιές για την σύνταξη μελέτης αλλά η μελέτη δεν έχει σταλεί ακόμα στον Δήμο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι κατασκευή τους είχε εγκριθεί ομόφωνα κατά το ΔΣ της 29/1/16.

Περιμένουμε λοιπόν.

Περιμέναμε αρκετά χρόνια για να απογοητευτούμε τώρα. Θα περιμένουμε και θα είμαστε εδώ. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Στα καλά και στα κακά. Τους Χειμώνες και τα Καλοκαίρια.
Πολλά ακούστηκαν και άλλα τόσα γράφτηκαν.
Όλοι είχαν να πουν κάτι. Και πολλοί θέλησαν να πάρουν τη δόξα. Δεν μας εκπλήσσει. Όλοι θέλουν την επιτυχία. Ειδικά εάν άλλοι έχουν κοπιάσει για αυτό.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την παρακάτω ανάρτηση στη σελίδα Horsetalk https://www.horsetalk.co.nz/2019/08/06/happy-horses-hydra-heat-greek-island/ .
Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να αναφέρουμε άλλους, αλλά και ούτε να σχολιάσουμε.
Η «Υδραϊκή Κιβωτός» μέσα σε μία δεκαετία, με εθελοντική σκληρή δουλειά των μελών που ζουν στο νησί αλλά και με την απλόχερη βοήθεια των μελών της από κάθε γωνιά της γης, έχει καταφέρει να γίνουν πράγματα που στο παρελθόν φάνταζαν ακατόρθωτα.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.
Όσοι θέλουν να βοηθήσουν τον αγώνα μας, ας γράψουν στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Ας γίνει η φωνή μας δυνατή!
Ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς για τη στήριξη και τη βοήθειά σας!

Επίσης ευχαριστούμε τους: κ. Γιώργο Κουκουδάκη, Δήμαρχο Ύδρας, κ. Ανδρόνικο Τσιγκούνη, Αρχιτέκτονα, κ. Γιάννη Μπελεγρή, Αντιδήμαρχο, κ. Παναγιώτη Ράππα, Δημοτικό σύμβουλο αλλά και την Animal Action/GAWF και την ομάδα της.

Υδραϊκή Κιβωτός