Κυκλοφορεί το φυλλάδιο μας πρώτων βοηθειών με χρήσιμες ιατρικές πληροφορίες.

Όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχει κτηνίατρος στο νησί. Πολλές φορές συμπολίτες μας επικοινωνούν μαζί μας ζητώντας βοήθεια για ζώα τα οποία έχουν ανάγκη.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα φυλλάδιο πρώτων βοηθειών. Με την βοήθεια των γιατρών Ειρήνη Ρέσου και Ελίζας Γκέσκου που επισκέπτονται το νησί τα τελευταία χρόνια και έχουν βοηθήσει πάρα πολλά ζώα, το φυλλάδιο έγινε πραγματικότητα.

Σε αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως μπορείτε να βοηθήσετε τους αγαπημένους μας  φίλους. Το φυλλάδιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό. Πρέπει πάντα να επικοινωνούμε με αυτόν και να ακολουθούμε πίστα τις οδηγίες του. Επίσης θα πρέπει να διασταυρώνουμε μαζί του οποία πληροφορία βρήκαμε στο διαδίκτυο αλλά και οποία συμβουλή μας έδωσαν φίλοι και γνωστοί. Πολλές φορές μια λανθασμένη συμβουλή μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο κακό από καλό. Δεν γινόμαστε ειδικοί επειδή έχουμε ζώα ή επειδή διαβάσαμε κάτι κάπου.

Το φυλλάδιο μπορείτε να το βρείτε στα παρακάτω σημεία:

⁃  Pet Shop

⁃  Isalos cafe

⁃  KEΠ

⁃  Σούπερ Μάρκετ Δήμητρα στο Καμίνι

Επίσης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Hydra Ark στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και αργότερα θα μεταφραστεί και τυπωθεί και στα Αγγλικά.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να πούμε τα παρακάτω:

Εάν το ζώο σας συνεχίζει να είναι άρρωστο για μέρες και αφού του έχετε δώσει τις πρώτες βοήθειες μετά από επικοινωνία με ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ, είστε υποχρεωμένοι να το μεταφέρετε σε γιατρό ή να φέρετε γιατρό στο μέρος όπου βρίσκετε.  Η παραμέληση ιδιόκτητου ζώου σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί κακοποίηση.

Η εύκολη πρόσβαση στην τροφή επιτρέπει σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό γατιών να αναπαράγεται με άμεση συνέπεια την αύξηση του πληθυσμού τους. Είναι πολύ ανθρώπινο να ταΐσεις ένα ζώο που  χρειάζεται τροφή αλλά οφείλουμε πιστεύω να γνωρίζουμε τις συνέπειες αυτής της πράξης ιδιαίτερα όταν επιλέγουμε να ταίζουμε καθημερινά αδέσποτα ζώα. 

Η προσέγγιση ‘ Πρώτα στειρώνω και μετά ταίζω ‘  είναι η λύση για τη δημιουργία υγιών αποικιών. Ταΐζουμε μόνο όσα ζώα μπορούμε να στειρώσουμε. Ο υπερπληθυσμός σημαίνει τον θάνατο των πιο αδύνατων γατών και την εξάπλωση των ασθενειών. 

Οι θηλυκές γάτες φυσιολογικά γεννούν 2-3 φορές τον χρόνο κατά μέσο όρο 5 με 6 γατάκια. Λόγω του υπερπληθυσμού τους, πολλά από αυτά τα γατάκια αναπτύσσουν αρρώστιες και υποφέρουν πάρα πολύ πριν τελικά υποκύψουν.

Τα γατάκια που γεννιούνται μέσα σε έναν ελεγχόμενο πληθυσμό έχουν καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να γίνουν υγιείς ενήλικες.  Οι στειρώσεις  μειώνουν τον αριθμό των άρρωστων γατών που υποφέρουν από της γρίπη της γάτας ή τις παθησεις των ματιών. Οι γάτες μπορούν να ξεκινήσουν να αναπαράγονται από την ηλικία των 5-6 μηνών.  Εάν υποθέσουμε ότι κάποιος ταΐζει 5 θηλυκές γάτες. Μέσα σε ένα χρόνο θα έχει 30 γάτες.

Η λύση λοιπόν είναι η στείρωση.

Εάν κάποιος θελήσει να ξεφορτωθεί τα γατάκια που γεννήθηκαν στην αυλή του ή έξω από το σπίτι του όπου ταΐζει γάτες, θα πρέπει να ξέρει ότι με την πράξη του αυτή βάζει την ζωή τους σε κίνδυνο.  Οποίος παίρνει τα νεογέννητα από την μητέρα τους και τα πετάει στα σκουπίδια εγκληματεί. Σκοπός του είναι να σκοτώσει τα μωρά.

Ο νόμος προβλέπει: Νόμος 1197 (1981) «όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει, τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα».

Οποίος βρίσκει γατάκια μέσα σε σακουλές στους κάδους θα πρέπει να το καταγγέλλει στην αστυνομία!

Οποιος παίρνει την μαμά γάτα με τα μωρά της και την μεταφέρει αλλού εγκληματεί και αυτός. Είναι σίγουρο ότι η μαμά γάτα θα θελήσει να γυρίσει στην περιοχή της. Αυτό θα βάλει σε κίνδυνο την ζωή των μωρών αλλά και την δική της.

Νόμος 3617 (1992): «Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιό του».

Παραθέτουμε και πάλι, μερικές  συμβουλές, όπως τις δημοσίευσε από τη σελίδα του στο fb, ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων SPAZ, καθώς αυτές τις συμβουλές/οδηγίες/πληροφορίες, πρέπει να τις γνωρίζουμε όλοι.

ΣΠΑΖ ( Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων, SPAZ Greece):

Καλώς ήρθατε στην εποχή που βρέχει (πάλι) γατάκια παντού.

Σας παρακαλούμε διαβάστε τα παρακάτω και προωθήστε τα όπου θεωρείτε σημαντικό διότι πολλές φορές θέλοντας να κάνουμε αυτό που εμείς θεωρούμε καλό γίνεται μεγαλύτερο κακό… Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να επέμβουμε για να μην προξενήσουμε πρόβλημα, άθελα μας, από άγνοια.

Η μάνα γάτα θα αφήσει πολλές φορές μόνα τους τα γατάκια ακόμα και για 24 ώρες ή και παραπάνω. Είτε γιατί θα τα μεταφέρει ένα ένα, είτε θα ψάξει για ένα άλλο σημείο πιο ασφαλές, είτε γιατί θέλει να ξεκουραστεί και να βρει τροφή, είτε το πιο σημαντικό, να παρασύρει μακριά τους αρσενικούς που καραδοκούν να πνίξουν τα γατάκια της έτσι ώστε η μάνα γάτα να ζευγαρώσει ξανά μαζί τους καθώς μια θηλυκή γάτα μόλις σταματήσει να θηλάζει έχει ξανά οίστρο.

Εμείς επεμβαίνουμε ΜΟΝΟ όταν έχει επέμβει ΗΔΗ ανθρώπινο χέρι.

Δηλαδή όταν βρίσκουμε μωρά παρατημένα μέσα σε κούτες δίπλα σε κάδους ή κλεισμένα μέσα σε σακούλες πεταμένα η αν δούμε μωρά πάνω σε δρόμο η σε σημείο επικίνδυνο για να πατηθούν. Η μάνα γάτα δεν θα τα αφήσει σε ένα τέτοιο σημείο .

Εάν επέμβουμε και τα μαζέψουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε τι να κάνουμε ή να ρωτήσουμε και να μάθουμε. Όμως θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη τους.

Μπορούμε να τα κάνουμε ανάρτηση σε πολλές σελίδες ή γκρουπ στο facebook αναζητώντας μάνα γάτα για να τα μεγαλώσει. Αν επιλέξουμε να τα μεγαλώσουμε εμείς με μπιμπερό κλπ θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τα προωθήσουμε υπεύθυνα σε υιοθεσίες καθώς αυτά τα γατάκια θα έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό και δεν θα γνωρίζουν από κοινωνική συμπεριφορά γάτας ούτε από εξωτερικό περιβάλλον, καθώς αυτά είναι πράγματα που θα στερηθούν από τη μάνα τους.

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Δεν μαζεύουμε γατάκια που κλαίνε, που είναι μόνα τους, που τα καημένα θα πεθάνουν, που θα τα πνίξουν τα αρσενικά, που δεν έχουν μανούλα κτλ γιατί όλα αυτά είναι αυθαίρετα συμπεράσματα συναισθηματικής έξαρσης δικής μας και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

ΠΡΙΝ τα μαζέψουμε πρέπει να σκεφτούμε ότι η μάνα γάτα θα γυρίσει και θα τα ψάχνει. Θα της δημιουργήσουμε απίστευτο στρες να μην βρίσκει τα γατιά της. Το επόμενο βήμα της είναι να ξαναμπεί σε οίστρο για να ξαναζευγαρώσει και να ξαναγεννήσει νέο σετ γατάκια σε δυο μήνες. Έτσι θα ξεκινήσει ένας νέος φαύλος κύκλος.

Αν παρόλα αυτά τα μαζέψουμε πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι μέχρι την ολοκλήρωση. Δηλαδή δεν παίρνουμε γατάκια, βγάζουμε σελφι και βομβαρδίζουμε το facebook πως τα σώσαμε και αφού δούμε ότι “ααα, έχει πολύ δουλειά” αρχίζουμε και φωνάζουμε που είναι οι φιλοζωικές και οι εθελοντές να πάρουν τα γατάκια!

Ο ΣΠΑΖ, όπως και τα περισσότερα φιλοζωικά σωματεία, αποτελείται από λιγοστούς εθελοντές που με μεγάλη χαρά θα συμβουλέψουν, θα βοηθήσουν να στειρωθούν, θα βοηθήσουν και θα υποστηρίξουν όποιον θέλει να περιθάλψει / φιλοξενήσει / υιοθετήσει αδέσποτα γατιά ή γατάκια .

ΑΛΛΑ δεν είναι εφικτό να φιλοξενήσουμε / περιθάλψουμε όλα αυτά τα γατάκια που μας ζητάτε, πάνω από 10 μηνύματα την ημέρα, καθώς δεν υπάρχουν οι χώροι.

Αντίστοιχα, ΔΕΝ τα κρατάμε για 3,4 μήνες και μετά να τα κατεβάσουμε ΑΣΤΕΙΡΩΤΑ κάτω στον κήπο μας ή να τα αφήσουμε στο δρόμο που τα βρήκαμε. Η πρώτη περίπτωση είναι έγκλημα καθώς το μόνο που κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε αρκετές νέες γενιές γατιών, η δεύτερη ισοδυναμεί με ξαφνικό γρήγορο και πολλές φορές επώδυνο θάνατο.

Αν καταφέρουμε να τα μεγαλώσουμε οφείλουμε να τα στειρώσουμε (υπάρχουν οικονομικές στειρώσεις, τα φιλοζωικά σωματεία ή/και οι εθελοντές μπορούν να σας κατευθύνουν σε αυτό) και να προσπαθήσουμε να τους βρούμε υπεύθυνη υιοθεσία.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να είμαστε υπεύθυνοι και καλοί άνθρωποι.